Автор 16:12 Війна

“Мовні інспектори”: яка реакція уповноваженого із захисту державної мови на скандальну заяву мера Івано-Франківська ?

Щоб зменшити поширення російської мови, в Івано-Франківську працюватимуть спеціальні інспектори. Про це днями розповів міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Утім уповноважений із захисту державної мови ініціативу “мовних інспекторів” назвав російським пропагандистським тезисом!

“Хочу застерегти від однієї великої небезпеки – в Україні ніколи не було і не буде жодних мовних інспекторів. Це чистої води вигадка російської пропаганди, яка з 2019 року, відколи набув чинності мовний закон, почала активно використовувати так звані семантичні покручі, якими вини обзивали нашу установу, називаючи мене “шпрехен-фюрером”, а представників уповноваженого – мовними інспекторами, карателями”,- уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Крім того, посадовець розповів, що під час зустрічі з Марцінківим вони дійшли згоди про необхідність затвердження у місті мовної програми, а також попрацювати над тим, щоб боротися із засиллям двомовності.

“На жаль, на території регіону немає мовних програм, крім обласної. І тому ми з паном Русланом говорили про те, що де, як не на батьківщині великих українських письменників, творчих особистостей, борців за українську незалежність, запропонувати кращі умови для опанування української мови”, – зазначив Кремінь. 

Visited 24 times, 1 visit(s) today
Close Search Window