Автор 18:20 Війна

За 100 тисяч староста сільради та місцевий коп змушували чоловіків “відкупатись” від мобілізації

Посадовець видавав повістки чоловікам до військкомату. А потім натякав, що може “допомогти” з ухиленням від служби. Оборудку організував староста одного з округів на Рівненщині та місцевий правоохоронець.

“Схема полягала в тому, що його знайомий правоохоронець штучно відкривав на військовозобов’язаного кримінальне провадження, за яким йому могло бути призначене умовне покарання строком на 1-2 роки. На час слідства та на термін відбування покарання «клієнти» уникали мобілізації”,— йдеться в повідомленні ДБР.

Посадовці правили за “послугу” в середньому 100 тисяч гривень, проте якщо військовозобов’язаний вже перебував у розшуку за матеріалами ТЦК, то сума зростала майже на 10%.

Схема діяла з березня до травня 2024 року, коли було затримано “на гарячому” правоохоронця. Наразі його вже звільнено зі служби. Працівники ДБР викрили 5 оборудок, які встигли провести фігуранти. Слідство триває, встановлюються повне коло причетних осіб та всі факти протиправної діяльності.

“Старості та правоохоронцю повідомлено про підозру у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України за попередньою змовою групою осіб, одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою, поєднане з вимаганням.Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років”,— Держбюро розслідувань.

Обом фігурантам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 1 мільйон 200 тисяч гривень для правоохоронця та 900 тисяч гривень — для старости.

Visited 125 times, 1 visit(s) today
Close Search Window