У 30% українських перероблених продуктів перевищено вміст шкідливих трансжирів. Мова йде про ковбасно-мʼясні вироби, морозиво, випічку, а також про вуличну їжу. Про це заявив представник ВООЗ Андрій Скіпальський.
Ще чотири роки тому Україна ухвалила рішення про обмеження використання трансжирів в харчових продуктах. Норма – не більше 2 г трансжирів на 100 г загальної кількості всіх жирів у продукті. Ця норма відповідає вимогам європейського регламенту.
«В межах міжнародного дослідження та у співпраці із МОЗ ми проаналізували 120 видів харчових продуктів, з них 37 не відповідають вимозі»,- представник ВООЗ.
Чому ці добавки шкідливі і їх не можна використовувати ? За словами Скіпальського, у світі вже давно впроваджена практика вилучення промислово вироблених трансжирів з харчових продуктів, оскільки саме вони підвищують ризик виникнення серцево-судинних захворювань і смерті від ішемічної хвороби серця, при цьому харчової цінності не мають.
Як планують розвʼязувати проблему ?
Протягом червня ВООЗ планує провести додаткові тренінги та надати відповідне обладнання для лабораторій низки областей.