Автор 15:18 Війна

Відчайдушно стала на захист Херсона та примудрилась провести командира через російські блокпости: історія жінки з ТРО 

З останніх сил відважно боронили Херсон, утім статус учасника бойових дій не можуть отримати й досі. Тему підійняли журналісти «ВВС Україна».

34-річна Ольга Гринченко на початку вторгнення рф в Херсон не замислюючись записалась в ТРО та на рівні з іншими добровольцями-чоловіками взялась захищали рідне місто. За словами жінки, тоді не було оборонних ліній, окопів і достатньої кількості зброї. До 1 березня 2022 року з Херсона вивели практично всіх силовиків. У місті лишилось тільки два батальйони добровольців. 

Зі зброї у добровольців був автомат, а також два гранатомети «Муха» на всіх і «коктейлі Молотова». У нерівному бою в Бузковому парку, на околиці Херсона Ольга змогла вижити. Там де росіяни «зустріли» їх танком та кількома БМП. Херсонській ТРО довелось відступити. Хтось зміг врятуватись, когось вбили, а хтось залишився під окупацією. Серед останніх була і Ольга. 

Виїхати вона змогла тільки 9 квітня. Коли вибиралась з Музиківки, разом із нею був командир підрозділу. Вони пішли разом і представились на блокпостах чоловіком та дружиною. Казали, що повертаються з іменин у кумів додому в Білозерку. Цілковитим чудом їм повірили росіяни та випустили. 

Після пережитого жаху та героїчної самовіддачі ці добровольці не отримують від держави ніякої допомоги. Через начебто неможливість підтвердити їхню участь в бойових діях. Фото військові видаляли перед виїздом, а документи закопували в землю через ризики бути вбитими. 

Існує два основні шляхи підтвердити участь добровольців у війні. Це має зробити або їхній підрозділ на основі документів про облік, або суд, якщо таких документів не виявилося. Утім через бюрократію весь цей процес затягується й унеможливлює отримання статусу вже який рік поспіль. 

«Головне, що я вижила, отримала другий шанс на життя. Мені цього досить»,- каже Ольга.

Visited 19 times, 1 visit(s) today
Close Search Window